srijeda, 4. svibnja 2011.

Konferencija o zemljopisnim oznakama

Županija splitsko-dalmatinska je u Dugopolju, u hotelu Katarina, organizirala konferenciju o zemljopisnim oznakama. Sudionike su pozdravili dr.sc. Jelena Đugum, ravnateljica Uprave za sigurnost i kavkoću hrane, Visko Haladić dožupan, Zlatko Ževrnja, načelnik općine Dugopolje i Ivan Udovičić, županijski pročelnik za gospodarstvo.
Oznaka zemljopisnog podrijetla je naziv regije ili mjesta koji se rabi za označavanje proizvoda ili usluge koji odatle potiću te koji imaju određenu kavkoću, ugled ili koje drugo svojstvo što se pripisuje tom zemljopisnom podrijetlu i čija proizvodnja i/ili obrada i/ili priprema odvija u određenom zemljopisnom području.
Oznaka izvornosti od oznake zemljopisnog podrijetla razlikuje se u tome što je kod izvornosti naglašeno da je proizvod ili usluga bitno ili isključivo nastala pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine.
Žig je razlikovni znak koji služi za identifikaciju određenih proizvoda ili usluga kao onih koji potječu od određenog poduzetnika (fizičke ili pravne osobe).
Put do usvajanja oznake zemljopisnog podrijetla ili oznake izvornosti je dug (najmanje tri godine) i skup te se na dobivanje takve oznake mogu odvažiti samo "veliki" poduzetnici.
Za "male" poduzetnike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva primjerenije je zaštita intelektualnog vlasništva putem individualnog žiga, a za udruge putem zajedničkog žiga.

Nema komentara:

Objavi komentar