utorak, 15. siječnja 2013.

Viški lav II

Gospodin Ante Radišić dostavio mi je dodatne informacije o viškom lavu, pa ih ovdje objavljujem: 

Pomorsku bitku 18., 19. i 20. srpnja 1866. godine kod Visa stari višani zovu: BOJ POD VIS. Spomenik palima u tom boju, u obliku lava koji spava na postolju, zovu jednostavno LIJUN .
U povodu 25 obljetnice bitke učitelj pučkih škola Petar Kuničić napisao je i priredio knjigu "VIŠKI BOJ" koja je izdana 1892 godine u nakladi knjižare "Lav Hartman" iz Zagreba.
U prilogu šaljem njegov opis samog spomenika i ilustraciju kako ga vidio tadašnji umjetnik. (Dakle ovo nije fotgrafija već ilustracija.) 

"Godine 1867. po nastojanju čitave mornarice bi uzdignut na Prirovu, sred grobišta, mramorni spomen ......Spomenik se diže poput gorostasa sred bijelih grobnica viškog grobišta.........Vas je od pepelkasta mramor-kamena. Oblika je pačetvirasta; podnožje mu je dugo 3,85 m; a široko 2,87 m. Visok je 4,85 m.Vrh njega uspeo se  ogroman lav i tude legao i zaspao, uhvativ čvrstim pandžama proslavljenu zastavu. Lav leži tijelom kako stoji dužina spomenika, te je glavom okrenut pu Visa.....Sa strane, koja stoji put zapada, urezan je slijedeći natpis:

ONIMA

KOJI U MORSKOM BOJU KOD VISA

DNE  XX. SRPNJA MDCCCLXVI

ZA CESARA I ZA AUSTRIJU

SLAVNO POGINUŠE

KAO MILU USPOMENU

SUDRUGOVI

 .....Oko podnožja, na četiri ugla, dižu se iz zemlje, sred aloja i cvijeć,  četiri topa, koja su u boju palila. Ovi su spojeni čvrstim verigama ratnih brodova, Između rečenih veriga ima komada od sinđira, što je talijanski brod FORMIDABILE ostavio, bježeći iz viške luke, dne 19. srpnja, pred topovskom tućom sa baterije Gospina
                                        ============    *******   ===========

"Pred večer (19. srpnja op AR) uljegoše u višku luku četiri talijanska broda.vodje im je Formidabile........Baterija Gospina koja je imala jedino osam topova, stade sipatizasebice na nadošle brodove. Žestoka vatra potraje debeli sat. Nijedno neprijateljsko zrno ne može da pogodi bateriju, sa koje je vrela živa vatra; dok svako naše zrno gladi neprijatelja, koji šeće sred luke između Prirova i Kuta. Tri broda pobjegoše prije svršetka....... i tako proslijedi pucnjavom samo Formidabile.......... Osim toga, pojavi joj se na brodu živa vatra. Nije bilo kud kamo, već da podvije repom i da izadje van luke.......Buduć prisilkjena bijegu, ostavi u hitnji sidro i verige u moru, jedino da se spasi i da ne potone na očigled Višana. – Kasnije verige sa sidrom bijahu izvadjene i sačuvane ."

1 komentar:

  1. Hajdmo se koordinirati i tražiti od Talijana povratak Lava iz Livorna u Vis

    OdgovoriIzbriši