nedjelja, 13. siječnja 2013.

Viški lav


Dana 20. srpnja 1866. godine u viškom kanalu odvijala se pomorska bitka između Austrije i Italije. Austrijske snage pod vodstvom admirala Teggetthoffa pobijedile su nadmoćne talijanske snage. Na austrijskim brodovima bilo je puno hrvatskih mornara, a naročito se istaknuo hvaranin Nikola Karković koji je u jeku bitke oteo talijansku zastavu. U počast pobjede i poginulih mornara 1867. godine postavljen je na Prirovu spomenik sa kipom lava koji spava nad sarkofagom, sa popisom poginulih mornara. Gore na fotografiji je replika koja je postavljena 2006. godine, jer su orginal talijani prenijeli u Italiju.


Ovo je najstarija fotografija spomenika koju sam pronašao. Zanimljivo je da je već 1868. autor kipa Leon Boticelli modificirao spolna obilježja Viškog lava, kako bi ih doveo u sklad sa cjelinom kipa, na način da nije umanjena njegova muškost (he,he).


Spomenik na razglednici iz 1912.

Za vrijeme talijanske okupacije Visa, u Prvom svjetskom ratu, talijani su spomenik prenijeli u Italiju. Na postolje su dodali kamenu ploču sa natpisom: Italija pobjednica, studeni 1918. 


Na Prirovu je ostao samo orginalni spomenik poginulim atiljercima. 


Danas se orginalni spomenik nalazi u Italiji, u Livornu, u dvorištu njihove Pomorske akademije.

Nema komentara:

Objavi komentar