subota, 7. prosinca 2013.

Boško Budisavljević: EU fondovi


Mogućnosti za dobivanje financijskih sredstava Europske unije u kontekstu teritorijalne kohezije, urbanih pitanja i prostornog planiranja

5. – 6. prosinca 2013, Zagreb, hotel Westin
Organizator : Ministarstvo graditeljstva i prostornoga planiranja

Svratio sam, privatno, na ovaj skup namijenjen predstavnicima gradova i drugim zainteresiranim organizacijama. Rekoše mi da treba doći i predstavnik Komiže, jedan dosta za Otok.
Dvorana je bila dupkom puna, a poslije uvodnog govora ministrice Mrak-Taritaš i pomoćnice ministrice Ines Androić Brajčić, izložena su neka strana iskustva – njemačka i poljska. Za kraj prijepodnevne seanse čuli smo nešto i o osnovama prijavljivanja i korištenja EU fondova.
Popodne su bile radionice, a drugi dan opet ujutro predavanja i popodne radionice. Na drugom danu nisam bio.
Iako sam veliki pobornik suradnje s Europom i s pojedinim njenim članicama, a još veći s otocima sličnih karakteristika Visu, meni se cijeli taj postupak natjecanja za sredstva EU čini poput Kafkinog „Procesa“. Slikovito, kao u filmu „Proces“, ulazite u ogromnu zgradu u kojoj se nikako ne snalazite i šalju vas od vrata do vrata.
 Neki dan sam čuo informaciju da se Split natjecao kod ovih fondova s 29 projekata, a prošlo je šest. Ako se pet – šest većih hrvatskih gradova natjecalo s po 30 projekata to je već 150, pa još manji također, sigurno ih ima najmanje 500. Samo iz Hrvatske. Puta 29 jednako 14.500 projekata u jednoj godini iz Europe za EU fondove. Najmanje. Koliko treba ljudi, i to stručnih, da pregledaju te projekte ? Slično kao s legalizacijom, predano 750.000 predmeta, a kad će se obraditi, ne zna se.
Kažu mi, da ljudi koji rade na EU fondovima, spadaju s nogu. Normalno, jer nam se to čini jedini način da se dobiju neka sredstva, kad je sve drugo osiromašeno do kraja. Netko i dobije, ali ne znamo podatak tko nije dobio, i koliko te sve procedure traju. Crkni magare dok trava naraste.
A tko dobiva ? Iz izlaganja su se mogli vidjeti neki primjeri realizacija po EU fondovima. Neki parkić, neko dječje igralište, neki interijer za kulturna događanja i slično. Najviše potegao jedan njemački projekt, za čitav novi grad ! 
                                                                                                                    Boško Budisavljević



Nema komentara:

Objavi komentar