srijeda, 18. prosinca 2013.

Hvarska Fortica


Iznad Hvara uzdiže se gradska tvrđava koju Hvarani tradicionalno zovu Fortica, a od 16.st. i Tvrđava spanjola, najvjerojatnije jer su u njenoj izgradnji tijekom 14.st. sudjelovali i španjolski inženjeri. Začetak današnje utvrde određen je godinom 1282. kada je donesena odluka o njenoj izgradnji. Netom završena tvrđava spasila je gotovo sve Hvarane, koji su se u njoj sklonili, kad su Turci 19.08.1571.g. napali i zapalili grad.
Danas je tvrđava u turističkoj funkciji. Unutar nje dio prostora je dan na  koncesiju za ugostiteljski objekt i suvenirnice. Ulaz se naplaćuje 25 kuna, pa kako je ove godine bilo više od 80 000 posjetitelja vidljivo je kako grad Hvar zna kako se upravlja imovinom.
Kad već pišem o Hvaru, moram napomenuti kako je na svakoj zgradi na kojoj se nalazi neka znamenitost postavljena tabla sa grafičkim prikazom i tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku. Volio bi to vidjeti i na našem otoku, samo bi ja dodao i tekst ispisan na viškom ili komiškom ili pojorskom "jaziku", zavisno o tome gdje je tabela postavljena.


Nema komentara:

Objavi komentar