ponedjeljak, 15. rujna 2014.

Zaštita poljoprivredno prehrambenih proizvoda oznakama uz osvrt na Veliki Komiški rogač


Udruga Komiški rogač, predsjednik udruge je Nebojša Božanić, organizirala je u Komiži predavanje: Zaštita poljoprivredno prehrambenih proizvoda oznakama uz osvrt na Veliki Komiški rogač. Predavanje u kulturnom centru "Ivan Vitić" održali su dr.sc. Frane Strikić i dipl.ing Marin Čagalj iz Instituta za Jadranske kulture i meloraciju krša.
Imamo tri vrste zaštite oznakama: oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog porijekla i oznaka tradicionalnog ugleda.
Oznaka izvornosti je oznaka regije, određenog mjesta ili u iznimnim slučajevima, zemlje koji se koristi za označavanje poljoprivrenih ili prehrambenih proizvoda koji potiču iz istog mjesta ili regije ili zemlje. Čija kavkoća ili karakteristike, nastaju isključivo pod utjecajem posebnih prirodnih ili ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine. Proizvodnja, prerada i priprema u cijelosti odvija u tom zemljopisnom području.
Definicija oznake zemljopisnog porijekla se razlikuje od oznake izvornosti u tome što se proizvodnja i/ili prerada i/ili priprema odvija u tom zemljopisnom području.
Oznaku tradicionalnog ugleda može dobiti proizvod čiji način proizvodnje ili prerade ili sastav proizlazi iz tradicionalnih postupaka proizvodnje tih proizvoda koji se proizvode od sirovina ili sastojaka koji su se tradicionalno koristili. Da bi se naziv mogao registrirati kao oznaka tradicionalnog ugleda on se mora tradicionalno koristiti za taj proizvod ili specifično svojstvo tog proizvoda. Ova oznaka nije vezana za zemljopisno područje.


Nema komentara:

Objavi komentar