utorak, 30. svibnja 2017.

Zlatna žutica prijeti uništenjem loze!


Sinoć je u Visu, Jurica Fadić, Hrvatska savjetodavna služba, održao predavanje o fitoplazmi vinove loze odnosno o žutici vinove loze. Postoje tri vrste fitoplazme, a najopasnija je zlatna žutica vinove loze, koja prijeti uništenjem hrvatskih i europskih vinograda.
Simptomi zlatne žutice pojavljuju se krajem lipnja, list požuti, a prvo žute kapilare, list se uvija poput koplja i postane krh. Jednom zaražen trs ostaje zaražen do kraja i kod osjetljivijih loza trs ugine u roku od 1,5 godine. Zlatna žutica raspostranjuje se sadnim materijalom, a sa loze na lozu prenosi je američki cvrčak, kojeg ima na Visu. Prvi put je na Visu ulovljen 2012. godine. Upravo radi cvrčka bolest se širi oko 5 kilometra godišnje od mjesta zaraze. Kako loza može žutiti iz različitih razloga, ne treba odmah stvarati paniku i za sada na Visu nije zabilježena zlatna žutica. Međutim, zabilježena je druga vrsta fitoplazme, koja se srećom ne širi sa trsa na trs.
MJERE ZAŠTITE: Posjednici vinograda moraju paziti na simptome bolesti, te u sumnjivim slučajevima trebaju obavjestiti fitosanitarnog inspektora. U slučaju zaraze određuje se zona zarišta zaraze u polumjeru od najmanje od 1 kilometra, te zona sigurnosnog područja od 5 km, a to bi bio cijeli Vis. Ako je utvrđena zaraza vadi se i uništava loza, sa korijenom, u krugu od 1 kilometra od središta zaraze.
Jedna od mjera zaštite je uništavanje američkog cvrčka insekticidima. Međutim efikasnost te mjere je upitna, jer ako ste vi štitili svoj vinograd, a vaš susjed ili susjedov susjed nije itd., ili se nisu prskali zapušteni vinogradi nema rezultata.
Bolest je upravo strašna i ako joj se na nivou države i lokalne zajednice ne pristupi ozbiljno prijeti uništenje svih vinograda.  Za sada je zaraza najviše prisutna u Međimurju, Zagorju i Istri. Međutim, ako se uzme u obzir da se širi brzinom od tri do pet kilometra godišnje razvidno je da su svi vinogradi ugroženi.

Nema komentara:

Objavi komentar