ponedjeljak, 19. veljače 2018.

Temeljni dohodak


U siječnju 2017. godine, u Finskoj su počeli nasumično odabranim nezaposlenim građanima isplaćivati univerzalni temeljni dohodak. Oko 2000 građana dobivati će mjesečno 560 eura, a ne trebaju tražiti ili prihvatiti posao, a ako se zaposle i dalje će primati dohodak.
Dok se čekaju prvi rezultati, zaboravilo se da je i prije bilo takvih eksperimenata, a koji su završili uspješno za ideju isplate temeljnog dohotka.
Najpoznatiji primjer je Minicome-najveći dosad proveden eksperiment s temeljnim dohotkom, proveden u Kanadi 1974.-1979. godine u Dauphinu.
Rutger Bregman u knjizi "Utopija za realiste" navodi:
"Svima u Dauphinu osiguran je temeljni dohodak kako nitko ne bi mogao pasti ispod granice siromaštva….. U praksi to je značilo da 30% stanovnika toga grada-ukupno tisuću obitelji-svaki mjesec dobiva ček. Četveročlana obitelj dobila bi iznos u današnjoj vrijednosti od 19 tisuća dolara godišnje-bezuvjetno……..Detaljni arhivi Zavoda za zdravstveno osiguranje omogućili su profesorici Forget da usporedi Dauohin s okolnim mjestima i kontrolnim skupinama…….Mincome je bio pogodak……..takozvana družina iz Mincomea učila je više i brže usvajala znanja. A u konačnosti, broj radnih sati opao je samo 1% kod muškaraca, 3% kod udanih žena i 5% kod neudanih žena. Muškarci s obiteljima gotovo nimalo nisu posustali sa radom, novopečene majke iskoristile su dobiveni dohodak da provedu nekoliko mjeseci na roditeljskom dopustu, dok su učenici i studenti nastavljali školovanje. No najvažnije otkriće do kojeg je Forget došla jest da je broj liječenja u bolnici otpao za čak 8,5%......Nakon nekoliko godina provođenja eksperimenta, opala je stopa obiteljskog nasilja, a manje ljudi žalilo se na probleme s mentalnim zdravljem. Zbog Mincomea cijeli grad je postao zdraviji. Forget je čak utvrdila kako je temeljni dohodak pozitivno utjecao na drugu generaciju u pogledu prihoda i zdravlja."
Zanimljivo je da su SAD bile za vrijeme Nixona na pragu uvođenja temeljnog dohotka. Kongres je u dva navrata usvojio prijedlog takvog zakona, ali je oba dva puta pao u Senatu (jednom radi demokrata koji su mislili da je iznos dohotka mali). A kasnije, kad su na vlast došli niškoristi Regan u SAD i Thatcher u Britaniji svijet je otišao u.........i jedan od mogućih puteva da se od tamo vrati je univerzalni temeljni dohodak.

Nema komentara:

Objavi komentar