subota, 21. ožujka 2020.

#OSTANIDOMA


Corona virus nije negdje drugdje, on je tu. Ponekad vidljiv, ponekad nevidljiv. Neko vrijeme! Sigurno dolazi i do nas! Samo je pitanje kada. Sva je mudrost u potezima koji to usporavaju, kako bi svi oboljeli na vrijeme dobili svu potrebnu njegu. Kad liječnici dođu u poziciju, kao u Italiji, da moraju birati koga liječiti sve je kasno. Naši roditelji su prvi na udaru.
Zato apeliram na sve da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera da stoje tamo gdje su. Putujući, pogotovo na otoke, ugrožavate ne samo otočane nego i sebe i svoju obitelj.
Zašto putovanje na otoke nije dobra odluka:
1. Putujući možda širite bolest ili se povećava šansa da se sami razbolite. Morate stati i napuniti gorivo, nešto pojesti, kupiti kartu za brod itd, Ako putujete sa djecom, koju ne možete vezati za sebe, povećavate mogućnost da negdje nešto dodirnu što ima virus.
2. Otoci imaju starije, bolesnije stanovništvo i ako ih slučajno zarazite to je kao da ste nekog ubili.
3. Ako ste bolesni ili Vas netko zarazi, na otoku imate slabiju zdravstvenu zaštitu. Ako osjetimo simptome popodne do bolnice iz Visa možete tek sutra. U Splitu još se ne vrše testiranja na corona virus i tako vrijeme ide. A da ste doma pomoć bi dobili puno ranije.
Ima još puno razloga za ne putovati. I zato apeliram na Nacionalni stožar da za otoke i rualne cjeline donose posebne upute kako bi se ograničili ili zabranili dolasci. U Norveškoj je iz istih razloga zabranjeno odlaziti u vikendice, jer je tamo zdravstvena pomoć i slabija i sporija. I nepotrebno se opterećuju zdravstveni radnici u tim sredinama.
#OSTANIDOMA




Nema komentara:

Objavi komentar