ponedjeljak, 6. veljače 2012.

Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije i Grad Vis


Gradonačelnik Grada Visa odlučio je svakog prvog ponedjeljka u mjesecu održati sastanak sa predstavnicima medija, radi informiranja o aktuelnim događanjima. Pozvao je i blogere, te sam se i ja odazvao.
Najviše me je zanimao Prijedlog izmjena Prostornog plana Županije splitsko-dalmatinske koji se odnosi na grad Vis. Županija je prihvatila zahtjev Grada Visa da se uvede turistička zona na području Rukavca,  što je dobro, jer se radi o gradskom zemljištu.
Ukinuta je turistička zona u Zaravniču, koja i tako nije imala nekog smisla.
Nažalost i po novom prijedlogu ostala je turistička zona u Zaglavu. Takvo ponašanje županije je prestrašno, jer se ponovno ide protiv zahtjeva građana Visa i podržava spekulativni kapital. Događa se ono što sam i pretpostavljao, broj postelja se širi. Umjesto najviše 750 postelja, na ovom području, po novom prijedlogu to se povećava za 250 postelja.
Ukinuta je zona u Samogoru, ali kako uvjerava gradonačelnik Ivan Radica, dogovoreno je da se nađe modus kako bi se tamo izgradilo ono što je grad planirano.
U Rogačiću-Parji se planira izgraditi marina i ljetni vez za trajekt. Čini mi se da je dobra ideja ljeti razmjestiti trajekt izvan gradske luke, kako bi se rasteretio promet i bolje stavilo u funkciju područje sadašnje trajektne luke.
Dobra je ideja i da se prostor ex tvornice u Rukavcu rezervira za obiteljski hotel i pansion, a stavi u funkciju ex Dom kulture u Podstražju.

Broj komentara: 5:

  1. Maja Rešetnik Pinter6. veljače 2012. u 18:33

    Katastrofa!!!!! Onaj tko je radio prostorni plan Visa kao da nije bio tamo!Zanimljivo je da u katastru ne postoje neke lokalne ceste kojima se ljudi služe oko 30 godina. Isto tako su ucrtane one kojih već odavno nema. Ali najveći užas je turistička zona na Zaglavu. Ona mala plaža kojoj gravitiraju turisti iz Milne i Bargujca primati će još 1000 ljudi!? A gdje je pristupna cesta, voda, kanalizacija????? Priberite seljudi, to je nemoguće. Umjesto da uvjetujete parcele od 2000 m2 i na njima objekte od najviše 200 m2, s visinom najviše P+kat i tako sačuvate jedan od najočuvanijih otoka na svijetu, dozvoljavate 1000 ležajeva u maloj uvali. Odite u Španjolsku pogledati kako to izgleda!!!!!!!!!!!
    NEDAMO ZAGLAV!!!!!
    NEĆEMO BETONIZACIJU I UNIŠTAVANJE PRIRODE!!!!
    Pozdrav od Maje Rešetnik Pinter

    OdgovoriIzbriši
  2. poštovana Majo, slažem se sa Vama. Samo da pojasnim, planom se predviđa najviše 500 postelja u Zaglavu i najviše 500 postelja u Rukavcu. Bili su oni u Španjolskoj, to primijenili u Nečujmu, a sada bi nešto slično htjeli napraviti i na Visu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maja Rešetnik Pinter7. veljače 2012. u 15:12

      Poštovani g. Vojkoviću, i 500 i 200 i 100 ležajeva je previše! Sve masovno i ogromno je previše. Ja bih voljela da Vis ostane među 10 najočuvanijih na svijetu.
      Za Rukavac ne znam jer već godinama ne idem onamo. Užasava me koliko je kuća tamo nagurano među stare, koje su imale i neku okućnicu.Ali se mogu kladiti da ovako prenapučenom Rukavcu ne treba 500 ležajeva.
      Umjesto da je uzor Španjolska neka bude uzor Močibobov posjed kod Žene glave.
      Slažem se s anonimusom, javni prevoz po visoravni je katastrofa. I je da smo svi mi pred 45 godina išli pješice od Lokvi i je da smo tada u 4 h ujutro pješice išli iz Bargujca u Vis po hranu i vraćali se u podne autobusom do Lokv a onda pješice ali ta su vremena prošla. A i ostarili smo. umjesto planova o 5oo ležajeva bolje je raditi planove o prevozu stalnih stanovnika otoka Visa.
      Toliko od mene za danas
      Pozdrav Maja RP

      Izbriši
  3. postovani gospodine Vojkovic, zamolio bih vas da u pon. 05.02 ako budete sudjelovali na gore navedenom sastanku napomenete gradonacelniku da evo koliko ja pamtim vec zadnjih 20ak god mjestani sljedecih naselja nemaju absolutno nikakav javni prijevoz : podselje,marine zemlje,podspilje, podhumlje, zena glava, rukavac, podstrazje,brgujac, milna, zenka...
    trebas u split nemas prijevoz do visa. dodes na vis nemas prijevoz do kuce. trebas u ducan nemas prijevoz. dodes sa puta potrefi ti se da bus taj odredeni dan vozi u polje pa platis kartu 20kn i ostavi te na lokvi (Zao mi je nevozimo u rukavac) i pjesacis 3km umoran sa koferima do kuce. Ako moras u split svaki dan zbog nekih obveza najbolje da se upucas jer moras placat taxi 200kn dnevno da bi dosao do luke a i nazad. standarno ima javni prijevoz za vikendase, ali ako ja dodem na vis u cetvrtak, sta onda? isto tako ljeti, Javni prijevoz za gore navedena naselja je organiziran samo 3 dana u sedmici i to samo za drugi trajket. a kako doc do polja ostalim danima? svi da pjesacimo? dok za komizu bus vozi svaki dan skoro svaka 2-3 sata.

    OdgovoriIzbriši
  4. Poštovani gospodine anonimni,grad Vis nema autobuse tako da vam gospodin radica nemože pomoći što se tiće postojećeg stanja.Autobusi su u vlasništvu Nautićkog centra Komiža pa je i normalno da za Komižu autobusi voze za nju i postoje.Pravo na ljutnju imaju jedino stanovnici komiških polja i oni stvarno moraju bit ogorćeni na Komišku vlast.A vi iz Viških polja neka vom Radica "Gradini" kupi jedan konbi pa neka vas lipo vozi :).

    OdgovoriIzbriši