četvrtak, 5. lipnja 2014.

Damir Fiamengo o "Viškom lavu"


Gospodin Damir Fiamengo poslao je pismo Ministarstvu kulture i Ministarstvu vanjskih poslova o potrebi da se "Viški lav" iz Italije vrati na Vis. Na pismo nije dobio odgovor, a pismo prenosim u cjelini:

Poštovani,

Povodom kulturnog događaja Caravaggio u Zagrebu, trenutak je iskoristiti momentum dobrih kulturnih odnosa Republike Hrvatske I Republike Italije, kao i povijesni  trenutak ulaska RH u EU.
Pišem ovo pismo na nekoliko adresa koje bi se mogle koordinirati u ovoj inicijativi.
Htio bih podsjetiti hrvatsku kulturnu javnost o jednoj skoro zaboravljenoj činjenici:
Spomenik  na Višku bitku koja se odvijala 20. srpnja 1866 podignut je godine 1867.
Spomenik Viškoj bitci („Viški lav“) rastavila je i odnijela talijanska vojska nakon okupacije Visa 1918. godine. Spomenik se danas nalazi u Livornu u Italiji, u dvorištu Pomorske akademije, skriven od očiju javnosti.
Godine 2006 na Visu je otkriven spomenik palim mornarima "Viški lav", rad kipara Ante Bogdanovića. Uz dužno poštovanje autoru tog djela koji ima svoju neprikosnovenu umjetničku vrijednost, postavljen je, nažalost, surogat originalnog spomenika bez svoje povijesne vrijednosti.
Možete li, smijete li zatražiti povratak spomenika na njegovu originalnu lokaciju na teritoriju Europske Unije?
Povijest ne možemo vratiti, zato vratimo naš ponos i samopoštovanje.

Mnogo uspjeha u radu na kulturnom planu, u EU pa i šire želi vam

Građanin Damir
porijeklom Komižanin

P.S. ako je iz Rima u Etiopiju (Axum) vraćen obelisk od nekoliko tona nakon 60 godina, ne vidim razloga da se mi ne pobrinemo za svoj monument!

Nema komentara:

Objavi komentar