ponedjeljak, 30. lipnja 2014.

Maslinari oprez: maslinov svrdlaš opet radi štetu


U viškim maslinicima ponovno se pojavio maslinov svrdlaš, koji je prošle godine napravio katastrofalnu štetu. Štetu je počeo raditi na području Dola, Zlo polja i Vošćica. U Podstražju, u maslinicima Ivana Vojkovića, Veljka Vojkovića i mom nema štete, ali smo u dva maslinika našli na maslinama ubode svrdlaša. Na fotografiji se vide karakteristični ubodi svrdlaša, rane su veće nego kod uboda maslinove muhe, okruglog su oblika i ima ih puno. Za sada nema dojava o velikim štetama, ali treba biti oprezan. Prema dojavama, izgleda da su maslinari koji su zaštitili masline neposredno prije cvatnje sa Rogorom, koji je jedini registriran kao sredstvo protiv svrdlaša, i sa Fastacom, kad je plod masline bio velićine zrna riže, imali najviše uspjeha u zaštiti. Sa Fastacom je problem što nije registriran za zaštitu maslina, pa ga maslinari, posebito oni u integriranoj i ekološkoj proizvodnji, ne bi smjeli koristiti.
Od Franka Raguža, voditelja stručne službe vodnjanskog Agroturista, saznajem da je Ministarstvo poljoprivrede dozvolilo koristiti sredstvo Imidan za zaštitu od maslinovog svrdlaša, kao privremenu mjeru koja se može koristiti do 15.07.2014. Prema informacijama, izgleda da talijanski maslinari sa njim imaju dobra iskustva.
Sredstvo se može nabaviti kod ATTS d.o.o. iz Mokošice, izgleda da su jedino oni na vrijeme reagirali i nabavili ga. Njihov e-mail je atts.du@gmail.com, nažalost nemaju web stranicu i na internetu se mogu pronaći samo osnovni podaci. 

Nema komentara:

Objavi komentar