četvrtak, 31. prosinca 2020.

Ima nas malo, al su nam srca velika II


 Gradonačelnik grada Visa pokrenuo je incijativu da svi načelnici/gradonačelnici izdvoje od svojih plača 1.000 kuna za postradale od potresa. DVD Komiža i HVIDR-a Vis nastavljaju sa prikupljanjem donacija.
Što se može kupiti s tih 1.000 kuna. Najjeftiniji agregati na benzin/dizel koštaju približno toliko. Član sam Zadruge za etičko financiranje i mi smo se fokusirali upravo na to. Ja sam u DVD-u Komiža donirao radijator, ali ako nema struje on je beskoristan, a preporuka je da se doniraju grijalice. Dolje imate izvještaj što smo do sada uradili i što mogu oni koji nam se žele pridružiti:

Prikupljenim sredstvima jučer smo nabavili i isporučili 5 agregata - 2 u Jabukovcu, 1 u Gornjoj Mlinogi i 2 u Luščanima, a upravo sada krećemo s isporukom još 4 nova agregata. Uz njih smo ljudima nabavili i gorivo, ulje, nešto hrane i odjeće, ali vidimo da je trenutno najveća potreba za agregatima, baterijama, lampama i sl. a da ostalog ima dovoljno i da dolazi i drugim kanalima. 
Mi smo se fokusirali na agregate jer velik broj sela i dalje nema struju, ljudima će propasti meso i hrana koje imaju spremljene po škrinjama i zamrzivačima, a to im je često velika vrijednost. Osim toga u mnogim mjestima ne rade pumpe za vodu pa postoje problemi s napajanjem stoke, a bez struje ne rade niti grijalice za ljude. Osim toga većina ljudi ne može otići u drugi smještaj jer ne mogu ostaviti stoku samu bez nadzora. Štete su takve da do tih nekih sela treba obnoviti trafostanice koje su se kompletno srušile i kilometre vodova, a često i instalacije na samoj kući treba obnoviti jer i kad se vrati struja u selo, često ne radi postojeći priključak. Osim toga kada i dođu kontejneri i kućice za smještaj, za njih opet trebaju agregati u velikom broju slučajeva tako da planiramo nastaviti s ovom akcijom dok god vidimo da ima potrebe na terenu što mislimo da je najmanje sljedeća dva tjedna. 
Također, napominjemo da je ZEF registrirana neprofitna organizacija i da je donacija ZEFu prihvatljiv porezni odbitak poduzećima u skladu s Poreznim zakonima. 
Tako da i ako ste u prilici pomoći, molimo Vas da i dalje Vaše uplate izvršite na sljedeći namjenski račun:: Primatelj: Zadruga za etično financiranje IBAN: HR4523400091510777329 Model: 00 Poziv na broj: 01-2021 SWIFT/BIC: PBZGHR2X

Nema komentara:

Objavi komentar