četvrtak, 2. listopada 2014.

Spasimo najstariju maslinu otoka Visa!


Vjerojatno, najstarija maslina otoka Visa nalazi se u Marin(j)e Zemlju. Vlasnik masline Goran Bradanović sjeća se da mu je otac pričao da je njegova nona kazivala da je još u njeno vrijeme bila velika. Procjenjuje se da je stara oko 400 godina. Deblo dvije osobe ne mogu rukama obuhvatiti.


Nažalost, deblo se počelo rascijepati. Na inicijativu Milivoja Radoslavića, Udruga maslinara i uljara otoka Visa pokrenula je postupak zaštite masline. Jurica Fadić, Hrvatska poljoprivredena savjetodavna služba, kontaktira stručnjake da nam dadu upute za postupanja. Kad dobijemo upute stručnjaka, pristupiti ćemo sanaciji.
Najvjerojatnije će doći i stručnjaci iz Šumarskog fakulteta koji bi, uzimanjem uzoraka iz najstarijeg dijela debla, odredili starost masline. Naš će prijedlog biti da se to uradi i sa najstarijim rogačem. Ako ima još prijedloga molim da mi ih dostavite, kako bi mogli koordinirati. Svakako, kad budemo imali više podataka ( do kraja mjeseca) o svemu ćemo prethodno izvijestiti gradske vlasti Visa i Komiže, jer bez njihovog sudjelovanja teško ćemo navedeno ostvariti.
Bilo bi idealno da zaštitimo maslinu, a najstarija stabla bi mogla postatiti i turistička atrakcija.

Nema komentara:

Objavi komentar