ponedjeljak, 16. srpnja 2012.

Anatomija otoka


Viška udruga Lavurat za poja dokazuje kako se i u Visu mogu napraviti hvalevrijedni projekti, kad se pametne glave slože. Danas su informirali medije o petogodišnjem projektu Anatomija otoka koji se sastoji od seminara i radionica o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti otoka. Voditelj projekta je Boško Budisavljević, dipl. arhitekta. Pripremili su Vam sažetak događanja, te ih u cijelosti prenosim:

" Viška udruga "Lavurat za poja" pokreće program "ANATOMIJA OTOKA".
Program je petogodišnji i sastoji se od po jednog simpozija i radionice svake godine s temama relevantnim za stanje otočke svakodnevnice i budućeg razvoja.

Prvi simpozij nosi naslov „Uvod u anatomiju otoka“. Simpozij je stručno edukativni, što znači da je namijenjen kako stručnjacima tako i ostalim stanovnicima otoka i drugih područja Hrvatske koje interesira otkrivanje dosad zanemarenih potencijala i aspekata razvoja, toliko različitih od standardnih „sunca, mora i dobre spize“.

Na dvodnevnom skupu sudjeluje 14 eminentnih stručnjaka iz raznih područja kao što su arheolozi, arhitekti, urbanisti, ekonomisti i povjesničari. Uz domaće stručnjake, Borisa Čarga, Miroslava Katića,  Alda Čavića, Ambroza Tudora, Dinka Radića, Nenada Starca, Nikolu Bašića i Zlatka Karača tu su i Božidar Slapšak iz Ljubljane, Malcolm Scott Hardy iz Londona, Lorenzo Guzzardi iz Sirakuze te Kengo Kuma i Darko Radović iz Tokya.

Za Vis je posebno interesantan dr. Guzzardi, arheolog koji rukovodi istraživanjima grčkog razdoblja u Sirakuzi na Siciliji. Poznato je da je Dionizije Stariji iz Sirakuze osnovao grčki polis Issu na Visu u 4. st.pr. Kr. Dr. Guzzardi je, prema našim saznanjima, prvi sirakužanin koji dolazi na otok Vis poslije 2.400 godina da održi predavanje pod naslovom  „Sirakuza i Issa, majka i kćer“. A taj naš polis je, kako se često zaboravlja, stariji 200 godina od Pariza, 700 od Splita i funkcionirao je kao demokratska tvorevina sa svojih 5.000 stanovnika, svojim novcem, brodovljem, keramikom, poljoprivredom, teatrom, termama, forumom i vlastitim kolonijama, današnjim Trogirom, Stobrečom i Lumbardom na Korčuli.

Na ovogodišnjoj radionici „Nova Issa“ sudjelovat će studentski timovi i njihovi mentori sa šest fakulteta. Uz zagrebački i splitski bit će tu ljubljanski, dva tokijska i jedan melburnski.
Timove čine grupe studenata arhitekture predvođene svojim profesorima – mentorima. Zadatak je tih grupa istražiti mogućnosti uklapanja lokaliteta grčke Isse u kulturnu i turističku sliku grada Visa. Napominjemo, da smo također vrlo malo svjesni činjenice, da je lokalitet grčke Isse gotovo neizgrađen a po površini je duplo veći od Dioklecijanove palače. Iako se istraživanja i iskapanja viških nekropola vrše već preko 150 godina, do pred par godina nije se ništa iskopavalo „intra muros“. Tek nedavno mr.sc. Boris Čargo, arheolog i voditelj muzejske zbirke na Visu je našao ostatke jedne stambene kuće uz istočni bedem.

Ideja održavanja simpozija i radionice nije koncipirana samo kao događaj koji će trajati nekoliko dana i onda ostati zaboravljen. Plan je udruge nastaviti kontakte i nakon završetka ovih događanja. Obzirom da će na radionici sudjelovati više naših i stranih arhitekata i urbanista, želja je organizatora nastaviti tu suradnju u formi izrade idejnih projekata za pojedine viške lokalitete i situacije. Bilo bi šteta propustiti dolazak naših arhitekata koji su ujedno i profesori, Nene Kezića, Nikole Bašića, Zlatka Karača iz Hrvatske te Tadeja Glažara iz Ljubljane, a posebo urbaniste Darka Radovića s Keio univerziteta iz Tokija, te svjetski poznate arhitekte Kazuyo Sejimu i Kenga Kumu iz Japana.

Prisutnost spomenutih stručnjaka iskoristit će se za, nadamo se, kvalitetne rasprave na okruglom stolu na temu „Grčke Isse“, a predviđena prezentacija radova odmah nakon radionice bit će prilika da višani i njihovi gosti vide „tek ispečene“ prijedloge mladih stručnjaka.


Na Visu takvog multidisciplinarnog i međunarodnog skupa, koji obrađuje relevantne otočke teme, još nije bilo. Ovaj simpozij i radionica održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske uz financijsku podršku Ministarstva turizma i Erste banke." 


Suorganizatori su gradovi Vis i Komiža. Seminar će se održati u Visu 28-30.09.2012., a radionica 01-06.10.2012. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar