srijeda, 28. ožujka 2012.

Stanislav Štambuk u Visu i Komiži


Sinoć je, u Visu, Stanislav Štambuk održao predavanje o maslini sorte leccino, uspoređujući istovjetne nasade u Poreču sa nasadima u Hvaru. Leccina je davala bolje ulje na području Poreča, ali je bolji radman bio na Hvaru.  Zaključak je da će predmetno ulje iz Hvara biti jednake kvalitete kao ono iz Poreča ako se u Hvaru bere ranije. Sa berbom leccine trebalo bi na Hvaru početi sredinom listopada, a to važi i za Vis.
Danas je Stanislav Štambuk u Komiži, u limunjaku Josipa Mariania, demonstrirao rezidbu agruma. Princip rezidbe je isti kao i kod masline. Potrebno je otvoriti sredinu, kako bi i sredina i krajevi bili osunčani. U prvom planu fotografije je orezan limun, a u pozadini je limun kojeg tek treba orezati. Najbolje je orezati agrume od sredine ožujka do početka travnja. Limun za razliku od naranđe i mandarine trpi oštriji rez. Vodopije i izrođene grane mogu se uvijek rezati . 

Nema komentara:

Objavi komentar